A D-vitamin fontossága

"Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin előanyagát nem csak a bőr receptorai képesek átalakítani aktív, valóban hatékony D-vitaminná, hanem szinte minden szervünk szöveteiben találhatók ilyen receptorok" (Prof. dr. Halmy László). Szerveink optimális működéséhez tehát fontos a D-vitamin elégséges szintje.

A D-vitamin ellentétben a megfogalmazásával inkább egy hormon, mint vitamin, amit a szervezet saját maga is elő tud állítani, a megfelelő célszervek biológiai reakcióinak beindításával. A D-vitamin a bőrben képződik, ha azt elegendő napfény éri.

"A tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányos, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága." (origo.hu)

D-vitamin tartalmú élelmiszereket, mint pl. a hal vagy belsőségek, a modern táplálkozási szokások szerint nem tudjuk elégségesen a szervezetbe juttatni, így összességében meglehetősen kritikus ennek a létfontosságú tápanyagnak az ellátása.

Egyes esetekben a D-vitamin feladatai közé tartozik:

1. Normál csont- és fogszerkezet fenntartása

A megfelelő D-vitamin szinthez szükséges a hatékony kalcium felszívódás, és a normál kalcium és foszfát szint fenntartása a vérben, amely a normál csont és fog mineralizáció követelménye. Ezen túlmenően a D-vitamin meghatározza a csontsűrűséget, ami részben felelős a csontok kalciumtárolásáért.

2. Támogatja a normál sejtosztódást

A D-vitaminnak fontos funkciója van a sejtek képződésében, a sejtosztódásban és sejtnövekedésben a különböző mechanizmusokon keresztül.

3. A D-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez az immunrendszer különböző sejtjeiben

A D-vitamin receptorai, amik a test normál védekezőképességének működését mozgásba hozzák, ha a receptoroknak elegendő a D-vitamin szintje. Hozzájárul a sejtek egészséges gyulladásos reakciójához is, és szabályozza a gyulladásos tevékenységüket.

4. Fenntartja a normál izomfunkciókat

A D-vitamin elősegíti a kalcium beáramlását az izomsejtekbe, és a fehérjék újraképződéséért felelős az izomban, amely fontos az izomerő kialakulása miatt.

5. Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

MINDEZEK BEFOLYÁSOLJÁK TESTSÚLYUNKAT IS!

A D-vitamin két formája

"D-vitamin kétféleképpen lehet jelen a szervezetben. A táplálékkal bevitt molekula neve D2-vitamin vagy ergoszterol. Fő forrása a máj, a tejtermékek, a halolaj és a tojás. A másik forma, a D3-vitamin vagy kolekalciferol a bőrben keletkezik napsugárzás hatására előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből. Tehát nem a napsugár szállítja a vitamint, csupán sugárzási energiájával elősegíti létrejöttét. Mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk. Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin."

(Forrás: lifenetwork.hu)

A D vitamin és a csontritkulás

Az osteoporosis kockázata is csökkenthető D-vitamin bevitele által a Centrum tanulmánya szerint. 173 idős csípőtáji törést elszenvedett páciens naponta kapott D-vitamint. Az egyik fele a javasolt standard adagot, 800 NE-t (nemzetközi egységet) kapott, a másik pedig ennek két és félszeresét. Eredmény: azok a páciensek, akik magas dózisban kapták, 60%-kal kevesebbszer szenvedtek súlyos sérüléseket és 90%-kal kevesebb esetben kaptak súlyos fertőzést. A magas D- vitamin adag mellékhatásait nem lehetett meghatározni. A legtöbb iránymutatás szerint manapság az ajánlott napi adag 800-2000 NE, amely jelentősen több mint a korábbi ajánlások 400-600 NE. A D-vitamin rendkívül fontos az izmok és csontok számára – mondja Dr. Peter Peichl a bécsi Evangélikus Kórház igazgatója. A grazi tudós Prof. Dr. Harald Dobnig kiegészíti: „jelenlegi ismereteink szerint a Vitamin-D-státusz nem csak a csonttömeg fenntartásához szükséges, hanem az izomerőéhez, izomkoordinációéhoz és egyensúlyéhoz is.” Világos tehát, hogy ez a vitamin csökkenti az esések és törések kockázati tényezőit. D vitamin nélkül a gyomor a kalciumnak csak töredékét képes az étrendből felvenni. „A D vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a bélcsatornából, és növeli a beépülését a csontokba.” – említi Peichl, - "és aki hetente 40 csepp D vitamint vesz magához, meggyőződésem, hogy elkerüli a korral járó izomfájdalmat.” A lényeg, hogy a D vitamin sokkal fontosabb a csontok szempontjából, mint a kalcium, ami eddig az élen járt.

(Forrás: diepresse.com)

D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok.

A Premium Diet speciális gyógyászati célra szánt tápszerek tartalmaznak minden fontos ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet, így D-vitamint is.

 

Javaslatunk:

Premium Goodcare D3|2000

Magas koncentrátumú D3 Vitamin, 30 kapszula

A PREMIUM GOODCARE D3|2000 vitamin bevitelével gondoskodhat a D3 vitamin magas értékű étrend-kiegészítéséről.

Gyermekek is szedhetik, valamint folyadékban oldható, ha a kapszulát felbontjuk!

OÉTI notifikációs szám: T/2404/2018.

Orvosoknak: D-Vitamin – indikációs lehetőségek és bizonyítékok


A terméket keresse Premium Orvosánál, vagy rendelje meg online: www.premiumshop.hu

 

Ne használja hiperkalcémia (magas kalcium-koncentráció a vérben) és hiperkalciúria (nagy mennyiségű kalciumot tartalmazó vizelet ürítése) esetén.

 

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2023 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.