Kövér férfiak

Ha egy férfi elhatározta, hogy felveszi a kilókkal szemben a küzdelmet, és lefogy, a tapasztalatok szerint a testtömeggel együtt a rizikófaktorok is csökkenek.

Mikortól számít egy férfi túl kövérnek?

"Ez attól függ" mondja Dr. Friedrich Hoppichier a salzburgi Barmherzigen Brüder Kórház főorvosa, a belgyógyász, kardiológus, anyagcsere-szakértő, valamint a "SIP-CAN save your life" orvosi megelőző projekt, az egészséges életmódért indított kezdeményezés vezetője, ezzel azonban nem az emberek különböző szemléletmódjára utal, hanem, a számítás módjára.

A legújabb orvosi ismeretek szerint - mondja Hoppichiler professzor - a has játssza a legfontosabb szerepet a kövérség meghatározásában.

Ennek érdekében határozta meg az Amerikai Diabétesz Társaság a mértékegységet, és ezek nagyon szigorúak!

Túl kövérnek számít egy férfi, akinek köldökmagasságban több mint 94 cm a derékbősége (nőknél ez a határ 80 cm.) Ez kevés, de a relatív alacsony értékeknek komoly tudományos alapjuk van. A sok éves tapasztalok például azt mutatták, hogy egy 102 cm derékbőségű férfinál jelentősen nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint egy 94 cm derékbőségű férfinál. És még egyet teljes bizonyossággal kijelenthetnek az orvosok: minél nagyobb egy férfi derékbősége, annál valószínűbb, hogy még diabetes mellitus-ban is megbetegszik, tehát cukorbeteg lesz. A végeredmény: megéri egyszer pontosan megmérni a derékbőséget, és ha szükséges, arra kell törekedni, hogy a derékszíjat szorosabbra húzzuk.

A kövérség tömeges járvány

Valamivel régebbi a Body Mass Index BMI (testtömeg index), amely férfiaknál éppen úgy, mint nőknél a kilogrammban mért súly és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. 25 és 29,9 közötti BMI-nél már túlsúlyról beszélhetünk, 30 feletti BMI-nél már kóros elhízásról, az úgynevezett adipositas értékről, amely sok embernél mérhető. Összességében olyan sok kövér ember van, mint még soha, és a szakértők előrejelzései szerint a kövér férfiak, de a nők és a gyerekek száma is tovább nő az egész világon.

Hoppichiler professzor: "Az elhízás terjedő járványos megbetegedés, tömeges járvány lett."

Az életmód hizlal

Miért leszünk egyre kövérebbek? Fő okként Hopplichier professzor a jelenlegi életstílust nevezi meg. ,, Az ételkínálat arra ösztönöz bennünket, hogy túlegyük magunkat." Az ember sokszor nem azért eszik, hogy jóllakjon, hanem, hogy például egy stresszes munkanap után lazítson, pihenjen. Vagy azért, hogy megjutalmazza magát.

Ehhez jön még, hogy az anyagcserénk egyáltalán nem a sok evésre, és ezzel egyidejűleg egyre inkább mozgásszegény életmódra van berendezkedve, hanem a kőkorszak sok mozgással járó életvitelére, amikor az ember még gyűjtögetett, és vadászott.

És végül testi okok is rejtőzhetnek a kövérség hátterében, mint a hormonális zavarok, és a genetikailag meghatározott betegségek.

Vagy evési zavar áll fenn, amelynél az érintett pszichikai problémák miatt folyamatosan és kényszeresen tömi magába a táplálékot. Ez is előfordul férfiaknál, ha ritkábban is, mint nőknél.

A veszély mérhető. 94 cm feletti derékbőségnél egy férfi túl kövér!

Mindegy, hogy sovány vagy kövér: ha az íróasztal melletti ülés vagy TV-nézés kiegyensúlyozásaképpen nem sportol az ember, csökken az izomtömeg, ami csökkenti a kalóriaigényt. Ez egy olyan folyamat, amely a kor előrehaladtával felgyorsul. Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb táplálékra van szükségünk.

Különösen a férfiak esznek 50-es éveik után is ugyanannyit, mint amennyit mindig is ettek, mondja Hoppichler professzor. A következmények az adipositas-jelentés számaiban tükröződnek.

Az 54 és 65 közötti férfiaknál a túlsúlyosok aránya az 54,3 százalékos átlagról

a 60,7 százalékos csúcsra emelkedik. Az 54 feletti férfiak 13,6 százaléka adipositas-ban szenved, és csak 25,2 százalékuknak normális a súlya.

Időben forduljon orvoshoz!

A kövér nőkkel ellentétben, akik a túlsúlyt önmagában problémának tartják és a fogyásnál gyakran orvosi segítséget kérnek, a kövér férfiak csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a túlsúly miatt már panaszok lépnek fel, ha valami fáj nekik, vagy ha észreveszik, hogy valami nincs rendben velük. Röviden: csak akkor, ha már a túlsúly következtében az első betegségek felléptek.

A SIKERRECEPT:

A túlsúly gyakori következményei a szív- és érrendszeri betegségek mellett, mint pl. a magas vérnyomás és a diabetes mellitus, az artrózis, az ízületi kopás és gyulladás főleg a térdekben. Az erekben a megnövekedett lerakódás következtében a kövér férfiaknál messze nagyobb a kockázata annak, hogy arterioszklerózisban megbetegszenek, mint a soványaknál, ez pedig megnöveli a gutaütés, a szívinfarktus és a korai szívhalál valószínűségét. A kövér férfiak sokkal hajlamosabbak a potenciazavarokra, és előbb betegszenek meg vastagbél- vagy prosztatarákban.

Minél előrehaladottabbak a túlsúly következmény-betegségei, annál nehezebb úgymond mindent jóvátenni. De ha a férfi egyszer elhatározta, hogy lefogy, sikerülhet. Hoppichler professzor így beszél a lépésről, amit a túlsúlyosnak, vagy adipositas-ban szenvedőnek meg kellene tennie. "Neki kell lendülni, és orvosi segítséget kell keresni". Egy alapos vizsgálat alapján a táplálkozás-szakértő és a sportorvos össze tud állítani egy személyre szabott diétát és mozgásprogramot. Hoppichler professzor sikerreceptje mindenkinek, aki néhány centimétert le szeretne adni a hasából. Háromszor egy héten 30 - 45 perc kitartást igénylő sport, ehhez egy olyan edzés, amely az izmokat erősíti, az étkezés átállítása, amelynek különösen sok gyümölcsöt, zöldséget, salátát és halat kellene tartalmaznia.

Akinek sikerült karcsúvá válnia és karcsúnak maradnia, az nem csak egészségesebb, mint annak előtte, hanem boldogabb és elégedettebb is, mondja Hoppichler professzor. "Az egyetlen dolog, ami miatt ezek a férfiak még bosszankodnak, hogy kár hogy nem tettek valamit előbb a túlsúlyuk ellen."

Szív- és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok:

A kövér férfiaknál a kövér nőkkel szemben sokkal nagyobb a kockázata, hogy szív-és keringési betegségekben fognak szenvedni. Az ok: amíg a túlsúlyos nők inkább a felső combjukra és a fenekükre híznak, a férfiak a hasukra szedik fel a zsírt. Onnan agresszív anyagcsere termékek, mint pl. a szabad zsírsav kerülnek ki a kapuéren keresztül, amely a vért a has területéről összegyűjti, közvetlenül a májba, és ott cukor- és zsíranyagcsere zavarokat váltanak ki, amelyek gyengítik a szívet és a vérkeringést, valamint a többi szerveket.

Potenciazavarok, impotencia, terméketlenség:

A túlsúlyos férfiaknál a normális súlyú társaikhoz képest jelentősen nagyobb kockázata, hogy potenciazavarokkal vagy akár impotenciával kell szembenézniük.

Az ok: a túlsúly hormonzavarokat okoz. Az USA-beli észak-karolinai National Institute of Environmental Health Sciences egyik kutatásából az derül ki, hogy a plusz kilók terméketlenné tesznek. A túlsúly ugyanis nem csak a libidó elvesztéséhez vezet, hanem a tudósok feltételezése szerint a sperma minőségét is rontja.

Tudományosan bizonyított dolog, hogy a cukorbetegségben szenvedő férfiak 50%-a impotenciával küzd. A betegség a nemi szervet dupla erővel támadja meg. Felgyorsítja az érrendszeri betegségek kialakulását, valamint lelassítja az érzékelést a testben.

Dr. Friedrich Hoppichiler orvosprofesszor, belgyógyász, kardiológus, anyagcsere szakértő a salzburgi Barmherzigen Brüder Kórházból valamint a "SIP-CAN save your life" orvosi megelőző projekt, az egészséges életmódért indított kezdeményezés vezetője: " A kövérség nemzetközileg terjedő járványos megbetegedés, tömeges járvány lett."

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2022 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.