A rendszeres testmozgás pozitív hatásai

A rendszeres testmozgás az egészség szempontjából rendkívül hasznos. Jobban fog tőle aludni, frissebben ébred, élénkebb lesz, és tartósabban tud majd koncentrálni. A rendszeres mozgás segít testsúlyának szabályozásában, állóképességének,munkabírásának és kitartásának fokozásában.

Azt is bizonyították, hogy a rendszeres (de túlzásba nem vitt) testmozgás nőknél késleltetheti a menopauza után gyakran jelentkező csontritkulási folyamatot, az oszteoporózist.

A szakemberek véleménye szerint a fejlődésben levő fiatal szervezetnek legkevesebb napi 1 órányi, a felnőtteknek hetente legalább három alkalommal 30-45 percnyi mozgásra van szüksége.

Nagyon fontos, hogy – évszaktól függően – mindenki olyan mozgást válasszon, amihez kedvet érez, és ami inkább szórakozás, mintsem megerőltető fizikai tevékenység a számára. A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai erőnlétet, de a lelki kiegyensúlyozottságot is növeli.

A finn eredetű új wellness sportág, a Nordic Walking- magyar néven síjárás- főleg abban különbözik a hagyományos gyaloglástól, hogy közben speciális botokat használunk, így nemcsak lábainkat dolgoztatjuk, hanem felsőtestünket is megmozgatjuk.

Szív, tüdő és az artériák: A rendszeres élénk testmozgás növeli a szív és a tüdő erejét és rugalmasságát, segíti hatékonyabb működésüket, és fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. A testmozgás csökkentheti a vérnyomást, és ezzel az érelmeszesedés veszélyét is. Az artériák tágításával az erek teljes elzáródása (pl. vérröggel embólia) sokkal kevésbé válik valószínűvé.

Ízületek: A rendszeresen megmozgatott ízületek megőrzik erejüket és mozgékonyságukat.

A nem kellő mértékű igénybevétel hozzájárul az ízületeket támasztó és védő szalagok merevebbé válásához és gyengüléséhez. A kellően nem mozgatott izmok elerőtlenednek és meglöttyednek.

Izmok: A testmozgás fokozza az izmok feszülését, ezért az egész test erőnlétét szabályozza. A rendszeres izommunka hatására a bőr alatti zsírréteg eltűnik, bőrünk megfeszül, kisimul, külsőnk ezzel új, sportos formát ölt!

Mivel a lábat mozgató izmok a test legnagyobb izmai közé tartoznak, a lábmunkát igénylő sportok (mint az úszás, futás és kerékpározás) kitűnő alkalmat adnak a szív és a tüdő egészséges terhelésére is.

A Nordic Walking előnyei

- A nordic walking bárhol űzhető sport. Legjobb természetesen a szabadban, kellemes környezetben, jó levegőn gyalogolni: így fokozottan érvényesül a nordic walking stressz-csökkentő hatása is.

- A pulzusszám a nordic walking során a karmunka révén minimum 10%-kal magasabbra emelkedik, mint erőgyaloglás alatt. A magasabb pulzusszám két előnnyel is jár. Az egyik az állóképesség gyorsabb fejlődése. A másik a nagyobb kalóriafelhasználás, tehát a hatékonyabb zsírégetés.

- Mivel a nordic walking edzés az összizomzat 90%-át veszi igénybe, az izmok is fejlődnek, méghozzá az ízületek túlterhelése nélkül. Ezért a nordic walking a prevenció és regeneráció alkalmas eszköze is.

- A nordic walking rendszeres gyakorlása révén javul az állóképesség és a testtartás. Kifejezetten jó hatású hátfájás esetén, mivel gyakorlása közben pozitív impulzusok érik a többnyire inaktív alsó háti részeket, továbbá a nyaki részeket is. Eközben a csigolyák anyagcseréje is javul. A nordic walking az ülő életmód által okozott másik fő problémát is segít orvosolni: a botokkal végzett streching által a megrövidült izmokat eredeti hosszukra nyújtja.

- A nordic walking kitűnő családi és közösségi sport, ezért különösen javasolt azoknak, akik szeretik a társaságot, és nem szívesen sportolnak egyedül.

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2022 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.