A mérleg hazudik

Minden túlsúlyból levonatkoztatott referenciaértéknek meg van az a hátránya, hogy az csak a teljes tömeget ítéli meg, azonban nem tud különbséget tenni, vajon a súly az izom-vagy a zsírszövet által jött e létre. Az izomszövet pl. sokkal nehezebb, mint a zsírszövet, amiért az igen izmos emberek sokkal nagyobb testsúllyal rendelkeznek.

A kb. 1,70 magas testépítők gyakran 90-100 kg felettiek, és ezzel a súllyal a 31,1 és 34,6 közötti BMI osztályba sorolhatók, habár ők nem tekinthetőek elhízottnak. Fordítva is igaz sok nőre, akik elvileg normális testsúllyal rendelkeznek, de izomzatuk nem jelentős, ezáltal szervezetük zsíraránya igen magas. Különösen azon nők, akik vigyáznak az alakjukra, és rendszeresen a legkülönbözőbb módokon diétáznak, gyakran abba a veszélybe kerülnek, hogy a diéta ideje alatt kialakult fehérjehiánynak köszönhetően nem a testzsír kerül lebontásra. Ha az illető a diéta végeztével visszatér a régi (rossz) táplálkozási szokásaira, akkor az a jól ismert jo-jo effektushoz vezet, ahol a zsírlerakódásnak köszönhetően újra visszaáll az eredeti testsúly.

A külső hőmérséklet, a hormonális állapot, az inzulin mennyisége, a mozgás, a sport, szauna – ezek a tényezők erősen befolyásolják a pillanatnyi súlyunkat és víz elosztását a testünkben. A menstruáció is olyan hatásokat válthat ki, (vízmennyiség változás) amelyek nem magyarázhatóak.

Az sem mindegy, hol a testünkben a víz. Sejten belüli és extracelluláris vizet különböztetünk meg, ezekből következtethetünk csak igazán az állapotra.

A BIA- mérés egy nem invazív, könnyen és gyorsan elvégezhető mérése a testösszetételnek. A BIA használata egyszerű, gyors és veszélytelen a szervezetbe behatoló vizsgálat. Az emberi test komponensek alapján történő differenciálása body-impedancia elemzéssel egyszerű módon lehetővé teszi, hogy nyilatkozzunk a résztvevő táplálkozási állapotát, fizikai fittségét, és vízháztartását illetően. A mérés eredménye betegségekre és gyulladásokra is utalhat. Biztosított a BIA vizsgálat a páciens ágyában is, főként a kritikus betegeknél jelent ez előnyt.

Vegyen részt BIA mérésen, keressen fel egy Premium Orvost!

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2023 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.