Testünk izomszövetei

Az izom az állati és emberi szervezetek egy szövetfajtája. Nyugalomban puha, ingerlés hatására összehúzódik, megnyúlik, illetve megfeszül.

Testünkben 3 féle izomszövet van:

 A harántcsíkolt izom az, ami minket a fogyás miatt érdekel és érdemes tudni róla.

A vázizomzatot alkotja. Akaratlagosan tudjuk irányítani. A harántcsíkolt izom rostjai gyors és erőteljes összehúzódásra képesek, de gyorsan fáradnak. Ennek az izomnak az edzése a kitartást igénylő sportok: futással, kocogással, spinninggel, lépcsőző géppel és evezőgéppel lehet.

A harántcsíkolt izom esetén kettő féle izomrostot különböztetünk meg:

1. típus: a lassú izomrostok, lassú összehúzódásra képesek /vörös izomnak is nevezték régen/ edzése a kitartást igénylő sportok például futás, kocogás, spinning, úszás - ezek sok energiát égetnek el.

2. típusa: gyors izomrostok, gyors erőt adnak pl. súlyemelés!

A zsírégetéssel összefüggésben el lettek hanyagolva ezek az izomszövetek, pedig igazi csodára képesek: leépítik a testzsírt, ha jelen vannak (és egyáltalán nincsenek edzve).

Kenneth Walsh (Boston) egereken megfigyelte, hogy a genetikailag „2. típusú” izomsejtekkel ellátott egerek, amelyeket bőségesen elláttak táplálékkal: nem híztak el. Embereknél nincs génterápia, a kutatók ezért azt ajánlják, hogy a túlsúlyos páciensek erőedzést végezzenek. Súlyzós edzések, guggolás, döntött törzsű evezés.

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2023 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.