A jojó-effektusról

A diéta csapda - avagy hogyan jön létre a jojó-effektus?

Szeretnénk megszabadulni néhány felesleges kilótól, és ez sok diétával lehetséges is pár hét alatt. De ha a fegyelmezett időszak után ismét visszatérünk a normál étrendhez, gyorsan visszatérnek a kilók, és gyakran még több jön vissza, mint amennyit a diétával leadtunk. Ez az ún. jojó-effektus.

A diéta alatt csökken az alapanyagcsere, a kalóriamennyiség, amire a testnek nyugalomban szüksége van, mert az anyagcsere lelassul. A szervezet a számára hiányzó energiát először a glükóztartalékokból veszi (a májból és izomsejtekből).

Ezzel sok vizet vesztünk, mert 500 gramm glükóz a testben kb. 1-2 liter vizet tárol.

Ha a glükóz és a víz elfogy, akkor nyúl a második legjobb energiatartalékhoz: a fehérjéhez. A fehérjét elsősorban az izmok tárolják. A redukciós diétáknál az izomzatunk 30%-át elvesztjük. Ha a diétás fázis véget ér, nem csak a régi üres zsírsejtek fognak ismét feltelni, hanem új sejtek jönnek létre, hogy jobban fel tudjanak készülni a következő éhség-időszakra. A szervezet minden diétánál hozzászokik az alacsony alapanyagcseréhez, ahelyett, hogy a redukciós fázis után ismét visszaállna a normál anyagcserére. Ezen kívül az alacsonyabb testtömeg kevesebb energiát is fogyaszt.

A fenntartható súlycsökkentés megköveteli, hogy a test a diéta alatt elegendő fehérjével el legyen látva, az izomzat elvesztésének elkerülése érdekében – a legjobb, ha erősítő edzéssel kombináljuk. Másrészt a táplálkozás megváltoztatása a legtöbb túlsúlyos ember esetében elkerülhetetlen. Kevesebb kalóriát kell fogyasztani a diéta alatt, mint előtte, de a cél, hogy ugyanolyan jóllakottak legyünk.

„A vízben és rostanyagokban gazdag, magas fehérjetartalmú étrend mellett tudományos tanulmányok szerint a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerrel/étkezéshelyettesítővel való helyettesítés is célravezető”, mondja a müncheni táplálkozás szakértő Prof. Nicolai Worm. Az ún. étkezéshelyettesítés formula-termékekkel pl. Premium Diet termékekkel történik, ami egy orvosilag támogatott diétás koncepció.

„Az, hogy mennyit tudunk fogyni, csak az érem egyik oldala. A másik az, hogy mennyi ideig tudjuk megtartani a súlyt, amit elértünk. Itt kezdődnek a nehézségek”, mondja Prof. Worm.

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2024 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.