BIA kiértékelés

Jó formában - kiegyensúlyozott testfelépítéssel

Tudjon meg többet testösszetételéről BIA-méréssel, PC alapú kiértékeléssel

Az ideális testösszetétel, a kiegyensúlyozott étrend, a létfontosságú vitális anyagok bevitele, és a rendszeres fizikai aktivitás fontos előfeltételei az egészségnek és a jólétnek.

Milyen értékeket kapunk meg egy BIA mérésnél?

Abszolút (kilogramm vagy liter) és százalékos értékeket kapunk, amit a normál értékekhez hasonlít a szoftver. A testünk vízháztartását értékeli elosztva intra- és extracelluláris területekre.

A testsejttömeg (izmok, szervek) a legfontosabb a táplálkozási és fittségi állapotunk értékeléséhez. Az anyagcsere-indexek segítenek megkülönböztetni a vízháztartás és a BCM változásait. Az alapanyagcsere, vagyis az energiafelhasználásunk nyugalmi helyzetben nem csak a súlytól függ, hanem a zsírmentes tömeg arányától is, és a BIA-méréssel megállapítjuk ezt.

Túlsúly alatt a megemelkedett testzsír általi testsúlynövekedést értjük. A szubkután tárolt testzsír legtöbbször vizuálisan is zavaró a megjelenésünkben. A testzsír a hasi területen raktározódik. A BIA méréssel meghatározzuk a teljes testzsír százalékot.

Az első mérés az alapja a testösszetétel értékelésének. A további mérések segítségével optimalizálhatjuk a testösszetételt, és örülhetünk a sikereknek.

Egészségesebben élni és formában maradni – a testösszetétel rendszeres ellenőrzése is hozzá tartozik

A testsúly és a BMI nem megfelelő mutatója a jó egészségnek, fizikai alkalmasságnak és az optimális táplálkozási állapotnak; ez a normál testsúlyú emberekre is vonatkozik. Az egészség, teljesítmény és a fizikai jólét szempontjából fontos az anyagcsereaktív testsejttömeg (mindenekelőtt az izmok), a zsír és a testvíz.

A súlycsökkentés eredményének sikeres megtartása

A súlyváltozás nem eredményezi automatikusan, hogy az zsírszövetből történik a fogyás. Lehet izomból vagy vízből való fogyás/gyarapodás is. Fogyókúra során az a cél, hogy a zsírtömeg csökkenjen, és az izomtömeget megtartsuk. Néhány diéta oda vezet, hogy az elégtelen energiabevitel miatt a test vészriadót fúj, és tartalékolni kezd. Legelőször a máj glikogéntartalékait és az izmokat használja fel, hogy energiát nyerjen, aztán a testfehérjét, ezért az izomtömeg csökkenni kezd. Az energiafogyasztás általánosságban csökken. Az eredmény a már jól ismert jojó-effektus.

A BIA-méréssel elemezhetjük a súlyváltozásokat, majd előkészíthetjük a megfelelő intézkedéseket. A kitűzött súly elérése után a BIA méréssel ellenőrizhetjük, hogy a víz, anyagcsereaktív tömeg és testzsír egyensúlyban van-e.

Mi történik a testösszetétel méréskor?

A testösszetétel mérésénél ellenállást mérünk négy bőrelektróda által. A tudományosan ellenőrzött bioimpedancia analízis a csontok, szervek, izmok és testzsír elektromos vezetőképességét használja.

A testnedvek elektrolit tartalma jó vezetője az elektromos áramnak, míg a zsír a magas ellenállást biztosítja. A testsejtek kondenzátorokként működnek, és kapacitív ellenállást hoznak létre, ami az izomtömeg meghatározását szolgálja.

A mérés közben a páciensnek le kell feküdnie, hogy a folyadékeloszlás kiegyensúlyozott legyen, és összesen 4 elektródát kell elhelyezni a kézfejen és a lábfejen, ami pontos mérési eredményeket hoz.

A készülék akkumulátora által generált áram ártalmatlan, és nem észrevehető. A szoftver meghatározza az értékeket, és többoldalas jelentést készít.

A mérés kb. 3 percig tart. Az elektróda felhelyezéséhez a cipőt le kell venni. A kiértékeléshez meg kell mondani a testsúlyt és a magasságot.

Milyen egy kiegyensúlyozott testösszetétel?

A túl sok testzsír emelheti az egészségügyi kockázatot és kedvezhet a magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz kialakulásának. Az alacsonyabb testzsírtartalom káros hatással lehet az egészségre, mert a szervezetnek szüksége van egy bizonyos mennyiségű zsírra a normál napi funkcióihoz. Az egészségre legkedvezőbb értékek függnek a kortól, nemtől és sporttevékenységtől.

A nők testzsírtartalma a különböző biológiai adottságok miatt mintegy 5-8%-kal magasabb, mint a férfiaké.

A testösszetétel egyensúlyának értékeléséhez nem elegendő a testzsírtartalom figyelése. Még fontosabb az anyagcsereaktív testsejttömeg (BCM) megfigyelése. A BCM-nél szerepet játszanak a genetikai tényezők (alkat), életkor, táplálkozás és a fizikai állapot is.

Az anyagcsereaktív tömeg vesztesége mozgás és megfelelő táplálkozás által megfékezhető. Továbbá az izomtömeg növelése is lehetséges előrehaladott életkorban is.

A fázisszög, mint vitalitási index

A fázisszög az anyagcsere funkcióról, a tápellátásról ad információt, valamint a kondicionális állapot is objektíven megállapítható. A fázisszög mindig korai indikátora annak, hogy mi történik a sejtek szintjén, még mielőtt más értékek azt tükröznék. Egy megnövekedett fázisszög (>5°) szorosan korrelál az életminőséggel, az izomerővel és a légzőszerv funkciójával.

BIA kiértékelés

 

VISSZA

PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.
  • Cím: 9400 Sopron, Híd utca 54.
  • E-mail: office@premiumhealth.hu
    Mobil: +36 30 229 2196
    Tel.: +36-99/900-262
Közösségi média

Minden jog fenntartva © 2005-2024 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.