50 év feletti személyeknél a leggyakoribb krónikus állapot az ízületi gyulladás. A fájdalom csillapításának érdekében gyulladáscsökkentő gyógyszereket és fájdalomcsillapítókat használnak, de ezek a gyógyszerek nincsenek hatással a betegség lefolyására.
A kollagén hosszú távú alkalmazása szállítja a szervezetnek a kívánt „építőelemet”, mely által a szervezet javítani tudja a sérült porcokat és inakat úgy, hogy a leírt ízületi betegségek javulhatnak.
Németországban és az USA-ban klinikai vizsgálatokat végeztek, melynek célja volt bizonyítani, hogy a kollagén-hidrolizátum bevitele javíthatja az arthrosist és enyhítheti az ízületi porc lebontása által okozott reumatikus fájdalmakat.
Ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy a kollagén-hidrolizátum nagyon is hatásos:
Számos klinikai tanulmány, összesen több mint 30 (lista az oldal alján) különösen Adam, Beuker, Rippe és Moskowitz tanulmánya kimutatta, hogy kb. 10 g kollagén-hidrolizátum napi bevitele (legalább hat hónapon keresztül) az ízületi gyulladás tüneteinek javulásához, a fájdalom szignifikáns csökkenéséhez, és az ízületi károsodások javulásához vezethet. A kollagén-hidrolizátum több hónapig történő használata a problémák jelentős javulásához hozzájárulhat, különösen az ízületi mobilitás javulásához, és a fájdalom csökkenéséhez. Jelentősen enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmat is, valamint elősegíti az ízületi porcok, inak szintézisét, és segít a hátfájás enyhítésében, az általános hajlékonyság megőrzésében.
A sportolóknál (akik kevésbé érintettek az ízületi gyulladásban, mint az idősek) segített növelni a hajlékonyságot, melynek megelőző hatása volt. Ezen kívül – és ez nagyon fontos az időseknél, főként a nőknél – a kollagén-hidrolizátum a csontritkulás kialakulásának megfékezésében is segít. A csontritkulás egy nagyon gyakori betegség, elsősorban a nőket érinti 50 év felett. A csontritkulás megelőzésére a kalcium- és D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket szokták javasolni. De a csontok csak akkor tudnak rekalcifikálódni, ha jól fejlett kollagén-szerkezet van jelen. A kollagén hiánya nem csak a porckopásnak kedvez, hanem a csontok kollagén-struktúráját is befolyásolja. A nem megfelelően fejlett kollagén-szerkezet meggátolja a csontok megfelelő meszesedését. Fontos a csontritkulás megelőzése, de nem csak kalciummal, D-vitaminnal és foszfáttal, hanem kollagént is kell fogyasztani, hogy erősítsük a csontok kollagén-struktúráját. Párhuzamosan a porckopással kapcsolatos tanulmányokkal, klinikai vizsgálatok is kimutatták (például Adam professzor), hogy a kollagén-hidrolizátum bevitele kalcium- és D-vitamin kiegészítők nélkül is a csontritkulás javulásához vezetett. Tehát a csontritkulással összefüggésben a kollagén is fontos szerepet játszik.
Porckopás esetén elsősorban a tüneteket kezelik fájdalomcsillapítókkal, és nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával, a gyulladás és az ízületi fájdalom leküzdésére. Hosszú távon ezek a szerek jelentős káros hatásokat okozhatnak, és egyik ilyen gyógyszer sem képes lassítani az ízületi porc lassú pusztulását. Számos tanulmány kimutatta egyes tápanyagok, különösen a glükózamin, kondroitin és az s-adenozil-metionin (SAM) előnyös hatását az ízületek egészségére. Ezekhez a tápanyagokhoz tartozik a kollagén is, mely a húsban megtalálható, és fontos eleme az ízületi porcnak.
A hidrolizált kollagén kedvező biológiai hozzáférhetőség jellemzi:
A maximális plazmakoncentráció a szájon át történő bevétel után 6 órával érhető el. Állatokon végzett kinetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a radioaktív jelölésű kollagén-hidrolizátum töredéke 12 órával az orális bevitel után a porcszövetben újra megtalálható volt. [Oesser, 1999].
A kollagén-hidrolizátum háromszor több prolint és glicint tartalmaz, mint más fehérjék. Ez a két aminosav felelős a kollagén háromdimenziós felépítéséért, és befolyásolja a porcokban a kollagén-struktúrák stabilitását. Ezeknek a belső tulajdonságoknak köszönhetően a prolin és a glicin hozzájárul az ízület szerkezetének fenntartásához.
In vitro farmakológiai vizsgálatokban a kollagén-hidrolizátumnak a kondrocita-kultúrákhoz történő hozzáadásával a II-es típusú kollagén szintézise jelentős és dózisfüggő növekedést eredményezett. [1-es ábra]
A 2-es ábra szemlélteti a 2-es típusú kollagén szintézisét a kondrociták által, a kollagén-hidrolizátum jelenlétében.
Emellett megfigyelhető volt, hogy a proteoglikán mennyisége a kollagén-hidrolizátum hozzáadásával jelentősen nőtt. [Bello, 2006]. E kísérleti eredmények alapján a kutatók azt vizsgálták, hogy az ízületi porc anyagcseréjét befolyásolhatja-e a kollagén-hidrolizátum alkalmazása, és mennyire hatékony a kollagén-hidrolizátummal való kezelés a porckopással küzdő pácienseknél.
Egy 2006-ban publikált irodalmi áttekintésben négy nem kontrollált tanulmányban összesen 370 résztvevőt, illetve három placebo-kontrollált kettős-vak vizsgálatban összesen 720 résztvevőt értékeltek [Bello, 2006].
Összességében az eredmények igencsak érdekesek voltak, és összehasonlítva a placebo-csoporttal gyakran jelentősek is, különösen a fájdalom javulása és az ízületek mozgékonysága tekintetében.
Benito-Ruiz és társai 2009-ben végeztek egy randomizált, placebo-kontrollált kettős-vak tanulmányt 250 pácienssel, akik térdízületi kopásban (gonartrózis) szenvedtek. Az átlagosan 59 éves korú betegek vagy 10 g kollagén-hidrolizátumot kaptak naponta, vagy placebot 6 hónapon keresztül. A hatékonyságot skálákkal értékelték az ízületek mobilitására és a résztvevők életminőségére vonatkozóan. Ezen kívül a betegség súlyosságát és az állati fehérje fogyasztását további statisztikai elemzéssel értékelték.
A tünetek progresszióját három különböző skálán értékelték (összehasonlítva az átlagértékeket a tanulmányi felvétellel és hat hónap elteltével): egy vizuális analóg skálával a fájdalom méréséhez, a WOMAC artrózis-indexszel, valamint az SF-36 kérdőívet használták az életminőség értékeléséhez.
1 – vizuális analóg skála (VAS) a fájdalom méréséhez
A kezelés előtt, illetve hat hónappal a kezelés után megállapított különbség a kollagén-hidrolizátum és a placebo-csoport között statisztikailag is szignifikáns volt (p=0,024) és világosan mutatja, hogy a kollagén-hidrolizátum bevitele az ízületek mobilitásának javulásához hozzájárult. Különösen hangsúlyos a hatékonyság olyan betegeknél, akiknek a tanulmány elején súlyos porckopása volt (p=0,015), illetve azoknál a betegeknél, akik kevés húst fogyasztottak, ezáltal alacsony volt a kollagén-bevitelük táplálékkal (p=0,01).
3-as ábra mutatja a betegek százalékos arányát mindegyik csoportban, ahol legalább 300 mm csökkenést elértek a VAS fájdalom mérésében.
Ezek az értékek a számított legkisebb klinikailag szignifikáns változásnak felelnek meg. A betegek 75%-a, aki kollagént kapott, megfelelt az első hatékonysági kritériumoknak, összehasonlítva a placebo-csoport 53%-ával (p<0,001).
2-WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities): a porckopás súlyos tüneteinek indexe az alsó végtagokon illetve egészségügyi kérdőív (SF-36):
A kollagén-hidrolizátumos csoportban a WOMAC-index 19%-os jelentős javulása volt megfigyelhető (p=0,044) a kezdetekhez képest hat hónap kezelés után. Ez a javulás jelentősebb volt, mint a placebo csoport résztvevőinél. A legerősebb javulás a súlyos porckopásos betegeknél jelentkezett (+41%).
Az SF-36 eredményeinek pozitív fejlődését figyelték meg a 6 hónapos kezelési idő után mindkét csoportban, statisztikailag szignifikáns különbség nélkül.
A klinikai tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy a kollagén-hidrolizátum orális módon történő hosszú távú fogyasztása javulást eredményez a porckopással kapcsolatos ízületi fájdalom esetén.
Ezen tüneti hatás mellett a kollagén-hidrolizátum orális hosszú távú alkalmazása segíthet az ízületi szövetek lebomlásának és a csontritkulás kialakulásának megfékezésében.
Adam M, Spacek P.
[Postmenopausal osteoporosis. Treatment with calcitonin and a diet rich in collagen proteins].
Cas Lek Cesk. 1996 Jan 31;135(3):74-8.
Bello AE, Oesser S.
Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders : a review of the literature.
Curr Med Res Opin. 2006 Nov;22(11):2221-32. Review.
Benito-Ruiz P, Camacho-Zambrano MM, Carrillo- Arcentales JN, Mestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA , Vargas-López SV, Villacís-Tamayo RA, Zurita- Gavilanes LA.
A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort.
Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 2:99-113.
Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, Deitch JR, Sherbondy PS, Albert A.
24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain.
Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.
Moskowitz RW.
Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease.
Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99.
Oesser S, Adam M, Babel W, Seifert J.
Oral administration of (14)C labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL).
J Nutr. 1999 Oct;129(10):1891-5.
Schrieber R., Gareis H.
The role of collagen hydrolysate in the prophylaxis of osteoarthritis and osteoporosis
In Gelatine Handbook : Theory and Industrial Practice, 1ere ed, Vch Verlagsgesellschaft Mbh, 2007
Forrás: www.arkopharma.ch
Minden jog fenntartva © 2005-2024 PREMIUM HEALTH CONCEPTS Kft.